Felsopakony Hivatalos Weboldala - kezdolap

napja van.

Birkózás

BIRKÓZÓ PALÁNTÁK FELSŐPAKONYON


1996 őszén azzal a céllal kerestem fel a felsőpakonyi általános iskola igazgatóját, hogy termet és lehetőséget biztosítson kihelyezett birkózó szakosztályunknak.

Az iskola, az önkormányzat és a helyi szülői munkaközösség, amelyet utólagosan választottunk, nagyon készségesen és segítőszándékkal állt a dolgok mellé és sikerült megalakítaniuk a Vasas Sport Club birkózó szakosztályának kihelyezett szakosztályát, amely zavartalanul működött az iskola tornatermében.

A kezdetekben 8-10 kis szőnyegen - amelyet a Vasas Sport Club biztosított- folytak az edzések, hetente két alkalommal.

A későbbiek során megváltoztattuk a szülői munkaközösség vezetőit, akik igen nagy lelkesedéssel segítették a kis szakosztály működését. A szakosztály vezetését: Dobos Sándor és Bán Albert vállalta, akik nagyon sok társadalmi munkával népszerűvé tették Felsőpakonyon ezt a nehéz, de igen szép sportágat.

Ez a szakosztály folyamatosan 25-30 birkózópalántával dolgozott és 1 év szorgalmas munka után az előkészítő versenyeken már kiemelkedő eredmények születtek.

Ezek a sikerek nagy erőt és hitet adtak nekem, mint technikai szakembernek, a szülői vezetésnek, valamint az önkormányzatnak, hogy a továbbiakban kamatoztatni tudjuk ezeket a szép eredményeket.


1998-ba a helyi önkormányzat saját birkózószőnyeget és hozzávaló takarót vásárolt a szakosztály részére, tette mindezt azért, hogy a felsőpakonyi gyerekek a lehető legjobb körülmények között készülhessenek a legnagyobb megmérettetésekre, amelyek az ország és világbajnokságokon várnak rájuk.

1999-ben a Vasas Sportclub birkózó szakosztályának diákcsapatában 2-3 felsőpakonyi versenyző küzdött az országos ranglista I. helyéért.


2000. januárjában jól megfontolt érvek és gondolatok alapján a kihelyezett szakosztály a Ferencvárosi Torna Club birkózó szakosztályához igazolt. Ezzel egyidőben a kihelyezett szakosztályunk vezetését, tárgyi és anyagi feltételek biztosítását Bán Albert képviselő úr és alpolgármester vette át és végzi egyszemélyben.

A növendékek szeleburdi gyerekekből, csapattá kovácsolódtak és a mögöttük álló technikai vezetés és edzői munka által egyre komolyabb eredmények születtek.

 

1999.

Bán Róbert serdülő Magyar Bajnok szütérmes.


2000.

Farkas Gábor Országos Diákolimpia VI. helyezett.
Bán Róbert Magyar Bajnoki ezüstérmes.
Farkas Gábor Magyar Bajnoki bronzérmes.


Nem mulaszthatjuk el megemlíteni, hogy az anyagi és tárgyi feltételek biztosításához rendszeresen megrendezésre kerül a szülők bálja. Ezeket a rendezvényeket a szülői munkaközösség bonyolítja le teljesen önerőből és társadalmi munkával annak érdekében, hogy a sportoló gyerekek anyagi támogatáshoz jussanak. 2001. januárjában a 4. birkózó bál került megrendezésre.

Különösen a 2001. év volt kiemelkedő a Felsőpakonyi Birkózó Szakosztály életében. Külön említést érdemelnek azok a helyezések, amelyeket a gyerekek hoztak. Szeretném megemlíteni, hogy ebben az évebn olyan versenyeket birkóztunk át,amelynek eredményeire bármyel nagyvárosi szakosztály is büszke lehetne.

 

Íme csak a legfontosabbak 2001-ben:

Bán Róbert Magyar Bajnoki bronz (szabadfogás)
Bán Róbert Magyar Bajnoki ezüst (kötöttfogás)
Fazekas Gábor Magyar Birkózó Diákolimpia bajnoka
Faragó Richárd Magyar Birkózó Diákolimpia bajnoka
Dózsa Péter Magyar Birkózó Diákolimpia bronz
Tóth Roland Magyar Birkózó Diákolimpia bronz
Csernák Viktor Magyar Birkózó Diákolimpia IV. hellyezettje.


Nagy öröm számunkra, hogy minden évben újabb kis birkózók jönnek közénk, ismerkedni a sporttal, rendszeres felkészüléssel. Bár ők még nem igazolt versenyzők, csak szakkörszerűen látogatják az edzéseket, mégis egy nagyon széperedményről számolhatok be. Gyál és térsége részvételével mindenévben megrendezik a meghívásos Törperős Kupát, melynek kabala figurája és fődíja a meséből ismerőt birkózómezes kék törpe. Ezt a fődíjat évek óta először a Felsőpakonyi Szakosztály óvodásai és kisiskolásai hódították el Gyáltól, és őrizzük a következő versenyig.

Végül de nem utolsó sorban szeretném megemlíteni, hogy olyan kiváló tehetségek nőnek ki a szakosztályunkból, akik a saját korosztályukon felül is képesekteljesíteni, pl:

Farkas Gábor 2001.-ben serdülő Magyar Bajnokságon ezüstérmet hozott egy korosztállyal feljebb indulva.

A Felsőpakonyi Kihelyezett Szakosztály talán egyik legkomolyabb eredményét Bán Róbert személyében ünnepelhetjük. Bán Róbert ifjúsági versenyzőnk, aki már edzéseit az FTC keretein belül végezte a 2001-es ifjusági Európa Bajnokságon vett részt Törökországban, Izmir városban. Robi magasszintű birkózást, felkészülést, valamint versenyzői hozzáállást látott a Kontinens Bajnokságon.

Megragadom az alkalmat és még egyszer köszönetet mondok Felsőpakony önkormányzatának, a támogatóknak és szponzoroknak, valamint azoknak a szülőknek, akik hozzájárultak ezeknek a szép eredményeknek az eléréséhez, akár anyagi, akár erkölcsi vonatkozásban.

Bízunk benne, hogy az elkövetkezendő időszakban is hasonló eredményekről számolhatunk be a szakosztály életéből és büszkélkedhetünk országunk, klubunk és helyi szakosztályunk örömére.

Kovács Levente - szakedző és tanár
 
 - Faragó testvérek, Agora cikk [ .pdf ]