Felsopakony Hivatalos Weboldala - kezdolap

napja van.

Adatok

A terület földrajza

Felsőpakony Budapesttől délre, annak agglomerációjába tartozó település. Budapest határától 9 kilométerre található, Gyál, Vecsés, Ócsa és Üllő között.

A Duna-Tisza közének északi részén, Sződtől Kakucsig terjedő Pesti hordalékkúp síkság középső harmadában fekszik. A felszín kialakulásában az ős Duna szerepe jelentős, amely áttörve a Visegrádi-szorost előbb Gödöllő irányába haladt, majd folyását legyező alakban nyugat felé változtatva érte el a mai medrét. Emiatt a területre jellemzőek a part menti dűnék és a felszín alatti nagykiterjedésű kavicsteraszok. A terület a Duna mai helyére történő vándorlása során előbb víz alatt volt, majd évszázadokig mocsaras volt.

A terület átlagos tengerszint feletti magassága 115 méter.

 

Felsőpakony maVasút állomás

Felsőpakony mai területe mintegy 13 négyzetkilométer, ebből belterület 106-, külterülete 1429 hektár. Az Alföld különböző részeit tömegesen elhagyó és a fővárosban munkát találó agrárnépesség települt le községünkbe a háborút követően, aminek a következtében a ’80-as ’90-es években a térség leggyorsabban növekvő községévé vált. Mára a település 100%-ban közművesített, az összes útja jó minőségű aszfalttal borított. A közlekedést a vonat segíti.

A lakosság évről-évre növekszik, mivel a település nyugalmával, csendességével, azonban mégis pezsgő társadalmi életével csáberőt képez a fővárost elhagyó családok számára, akik keresve sem találnának jobb helyszínt otthonuk megteremtéséhez. A lakosság létszáma meghaladja a 3200 főt. A barátságos és szakmailag jól működő intézmények és az egyre bővülő vállalkozói szolgáltatások megfelelő hátteret adnak a kiegyensúlyozott életre.