Felsopakony Hivatalos Weboldala - kezdolap

napja van.

Címer

Egy kis címertan
bemutatjuk községünk címerét

Képviselőtestületünk 1997/XI.19.-én határozatot hozott önkormányzatunk jelképeiről. Ennek alapján készült el.

A címer tulajdonképpen a múltat köti össze a mával, hiszen az egykori település és a mai Felsőpakony közös címere. Így a legkorábbi helytörténetei emlékekre utal a nyílvessző, hiszen a környék honfoglalás kori szállásterület volt. A nyilat övező vörös-ezüst színpár is az Árpád-korra utal.

Felsőpakony Címere

A méh, mint címerállat, az építést, az otthonteremtést sugallja, erre utal, hogy a teljesen lerombolt település helyén új épült. A télen rejtőzködő és nyáron kirajzó méh az újjászületést is jelképezi, így méltán lehet szimbóluma a fejlődő községnek.

Felsőpakony szép környezete is megjelenik a címeren, a környék flóráját a homoki kikerics, állatvilágát pedig a két címert tartó őzbakok jelképezik.

A címer színeinek is különös jelentőségük van: az arany többek között az erkölcsösséget, örömet, a vörös a hazaszeretetet, a tenni akarást, a kék pedig az elvhűséget, állhatatosságot, tudást jelenti.

A szorgos méh megjelenítése címerünkön nemcsak nekünk, hanem hozzánk is szól, ugyanis olyan polgárokat személyesít meg, akik településünket építik, óvják, megbecsülik és hagyományait megtartva, továbbörökítve biztosítják utódaik biztos létét Felsőpakonyon.