Felsopakony Hivatalos Weboldala - kezdolap

napja van.

Értéktár

Megalakult a Felsőpakonyi Települési Értéktár Bizottság

Örömmel tájékoztatjuk a lakosságot, hogy megkezdte munkáját a Felsőpakonyi Települési Értéktár Bizottság, a Magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény alapján.

Feladatunk összesíteni és rendszerezni a nagyközség és környéke területén fellelhető települési és tájegységi értékeket. A helyi értéktár létrehozásának célja a település természeti környezetének, szellemi, anyagi, művészeti alkotásainak, hagyományainak összegyűjtése, bemutatása. Minden település értékei egyediek, csak az adott településre jellemzőek. A cél, hogy összegyűjtsük Felsőpakony értékeit, melyek csak a mi közösségünk jellegzetességeit, hagyományait, kulturális sajátosságait képviselik, melyet ápolni és fent kell tartani, az utókor számára, evvel is erősítve az összetartozás szellemiségét.

Javaslatokat az alábbi kategóriák szerint lehet tenni:

  • Agrár és élelmiszer-gazdaság kategóriában például: borászat, mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, erdészet, vadászat, halászat
  • Egészség és életmód kategóriában például: gyógyszerek, gyógynövények, gyógyvíz-és fürdőkultúra,
  • Természeti és épített környezet kategóriában lehetnek: tudatos építési munka eredményeképpen létrejött vagy természeti tájak, természetes környezet tárgyi javai,
  • Ipari és műszaki megoldások kategóriájában: kézműipar, kézművesség,
  • Kulturális örökség szellemi és tárgyi javai kategóriában például: népművészet, néprajz, nemzeti – történelmi emlékhelyek, tánc, zene, régészeti lelőhelyek,
  • Sport, turizmus, vendéglátás kategóriában lehet: szabadidő eltöltése, szellemi sport, sportolói életmű, csúcsteljesítmény.

Helyi értékek összegyűjtése:

A Települési Értéktárba kerülésre bárki tehet javaslatot.

A Települési Értéktár Bizottság a lakosság közreműködésével szeretné megvalósítani a helyi értékek felkutatását. Kérjük Önöket, akinek tudomása van helyi jellegzetességről, javasolja azok felvételét a Felsőpakonyi Települési Értéktárba.

Javaslataikat eljuttathatják a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Házba (2363 Felsőpakony, Rákóczi utca 41.), vagy elektronikus úton az ertektar@felsopakony.hu elektronikus címre.

A Települési Értéktár Bizottság a beérkezett javaslatokat megvizsgálja, kategorizálja, és javasolhatja az egyes értékeknek a települési, megyei értéktárba vételét, majd ha esedékes, azt követően hungarikummá nyilvánítását.

Kérjük, segítse gyűjtő munkánkat ötleteivel, hogy közösen gyarapíthassuk településeink értékeit!

Előre is köszönjük.

Felsőpakonyi Települési Értéktár Bizottság